“Perception of reality differs from person to person.”
Kasım ayında çıktığım 13 günlük seyahatte 8 farklı hostelde konakladım, 2 geceyi otobüslerde geçirdim. Dolayısıyla her şehrin gecesi ve gündüzünde farklı gezginlerle yollarımız kesişti. Karşılıklı deneyimler ve öneriler aktarıldı. Bazısını can kulağıyla dinlerken kimisine kulaklarımı tıkadım. Kulak tıkadıklarım, tavsiyeyi ya da paylaşan kişiyi önemsemediğim için değildi. Algımın özgünlüğüne güvendiğim, inandığım ve bunu korumak istediğim içindi.
Nelerdi kulak ardı ettiklerim? “Oraya gitme, orada görecek bir şey yok”, “o şehir abartılıyor, sadece bir dağ ve nehir var”, “orada sıkılırsın, rotanı değiştir” vs. gibi cümlelerdi. Bunları söyleyenlerin iyi niyetlerine teşekkürlerimle beraber diyorum ki; iyi ki de gitmişim, iyi ki o fırtınada yürümüş, o sakin tepede oturmuşum, iyi ki rotamı değiştirmemişim. Çünkü aynı yemekten farklı tatlar alan bizler; mekanları, insanları ve durumları da farklı yorumluyor ve içsel olarak farklı karşılıyoruz. O sükunetin ya da karmaşanın ruhumda tesiri, o kişiden elbette benzersiz olacaktır. Hayatı ilk elden yaşama fırsatı elde ettiğinizde bunu ıskalamamalısınız.
Bazı durumlarda, başkalarının deneyimlerine güvenmeyi bırakıp kendi deneyimlerinize yönelirsiniz. Çünkü gerçeklik algısı kişiden kişiye değişir.
Hepsi daha önce yapıldı
Yeni bir işe başlarken de böyle. Tecrübe olarak aktarılanlar, sadece tecrübedir ve gerekli çıkarımlar yapılarak yola devam edilir. Yolun selameti, akışın sağlanmasındadır. Çıktığınız yolculukta trafiğe saplanıp kalmak istemezsiniz değil mi?
Yeni bir işe başlamak demişken, “Hepsi daha önce yapıldı” cümlesiyle fikir akışını kesip noktayı koyan ve içinde aslında üretme arzusu taşıyan nice kişiler var etrafımızda. Ya çevrenizden ya da bizzat kendinizden şu sorulara aşinasınızdır:
Piyasa doymuş değil mi?
Hepsi daha önce yapıldı değil mi?
Elbette başlangıç aşamasında sorularınız olacak ve artı-eksiler değerlendirilecek. Ancak önemli olan, fikirleriniz ile onları hayata geçirmek arasına çoktan bir duvar örmemiş olmanızdır.
Her şeyin öyle ya da böyle yapılmış olduğu gerçeğini kabul ederek kişisel olarak masaya ne getirebileceğimize odaklanmalıyız.
Her fikir, her ürün, her düşünce genellikle başka bir şeyin dönüşümü veya remiksidir. İnsanlar olarak nadiren tamamen orijinal düşüncelere sahip oluruz.
Bu yüzden bir dahaki sefere bir şey başlatmak istediğinizde, "ama bu daha önce de yapıldı" diye düşünmek yerine, bunu nasıl farklı yapabileceğinizi düşünün.
Peki, her şeyin harika gideceğine dair birinin size teminat vermesine mi ihtiyacınız var? Üzgünüm ancak risk sizindir, onu kabul edip kucaklayın ki başarı da size ait olsun.
“Tekne limanda güvendedir. Ama teknenin amacı bu değildir.” – Paulo Coelho
Online bir iş modeli: POD
Benim de bizzat deneyimlediğim stoksuz e-ticaret modellerinden biri olan POD(Print on Demand) hakkında çevremden aldığım sorular üzerine iki tane yazı hazırladım. Biri, yeni başlayanlar için kılavuz mahiyetinde; diğeri deneyimlerimden öğrendiklerime dair. İlgilenenler buradan ulaşabilirler.
Bugün yapay zeka alanındaki gelişmeleri ve regülasyon çalışmalarını okurken eski ama hani o eskimeyen şarkılar eşlikçim oldu. Eser kaliteli olunca geriye gitmiş gibi değil de, ileriye gitmiş gibi hissediyorsunuz zaten. Elon Musk’tan bu şarkıları Mars’ta çalmasını rica ediyorum😊 Bir tanesini de buraya bırakıp ilk dörtlüğü aşağıya iliştiriyorum. Keyifli dinlemeler.
Ne söylesen ne beklesen
Yaradan’dan ya da kaderinden
Ele geçmez istediğin
Uğruna savaş vermediysen
Link Lowdown
Paylaşmaya değer olduğunu düşündüğüm şeylerin linklerinden oluşan bir koleksiyon.
Dropover - Mac için sisteminizdeki dosyaları taşımayı kolaylaştıran düzgün bir sürükle ve bırak aracı.
Pixelmator Pro - Gerçekten iyi bir Photoshop alternatifi.
Game Room Gifts - Popüler oyunlara yeni ve farklı görünümler sunulmuş. Aslında bu yazı için harika bir örnek.
Open Subscription Platforms - Bir tür çevrimiçi abonelik başlatmak istiyorsanız, platform seçimi yaparken bu açık platformlar dizinine göz atmanız faydalı olacaktır.
Descript - Yapay zeka kullanarak videoda ya da sesli olarak söylediğiniz her şeyi yazıya dökebilen ve düzeltebilen bir hizmet. Tatlı ve ilgi çekici bir reklam filmi var.
Alpha Motors - Klasik araçlardan esinlenerek tasarlanmış bir elektrikli araba.
Email adresinizi girerek Kulvar’a ücretsiz abone olabilirsiniz.