Seyahat öncesi arama motoruna “en iyi seyahat uygulamaları”, “seyahatlerde kullanılan uygulamalar” yazınca karşıma bir sürü liste çıktı. Mutlaka kullanmalısınız diye neredeyse 30–40 uygulama önerenler vardı. Açıkçası ben bu kadar karışıklığa gerek yok diye düşünüyorum. Seyahat öncesi planlamasında ve seyahat sırasında kullandığım ya da gezginlerden öğrenip “bir dahaki sefere mutlaka kullanacağım” dediğim uygulamalar ve web siteleri ile işlevleri şunlar:
VİZE GEREKLİLİKLERİ İÇİN:
Passportindex.org → Seyahat planlaması yaparken kullanılabileceğiniz web sitesi. Hangi ülkelere vizeye ihtiyacınız var, hangi ülkelerde kapıda vize veya e-vize imkanı var, hangi ülkeler vizesiz tek bir siteden bakabilirsiniz. Bu siteden herhangi bir pasaportu seçip gitmek istediğiniz herhangi bir ülke için vize gerekliliklerine bakabilirsiniz. Pasaport türünü seçtikten sonra arama kutucuğuna ülke adı yazıp vize gerekliliğine bakabilir ya da direkt olarak renk butonları aracılığıyla vize gereklilik kategorilerine göre ülkeleri sırasıyla görüntüleyebilirsiniz.
Vizecim.com → Türkiye için pasaport türlerine göre hangi ülkelere vize var ya da yok, süreler nelerdir… Bunların hepsini bu siteden de kontrol edebilirsiniz. Ben vizeler ve planlama konusunda buradan çok yararlandım.
ULAŞIM İÇİN:
trip.com → Gezginlerin takibinde olması gereken site. Havayolu şirketinin sitesinde 1000 dolar olan bileti, aynı rota ve aynı tarih ile 550 dolara alabiliyorsunuz. Tanıştığım gezgin bir arkadaş ekran resimlerini çekmiş, gösterdi. Yoksa olmaz öyle şey diyecektim:)) Ancak inceledim ve çok güzel kampanyalar var. Pegasus ile çok uyguna yurt dışı uçuşlar gerçekleştirilebiliyor, o zaten takibimizde. Bunun yanı sıra trip.com da takibe alınmalı. Asya seyahati düşünenler için bir alana bir bedava kampanyası var şu sıra. Ayrıca sadece uçuş için değil, konaklama, tur ve gezi kampanyaları da değerlendirilebilir. Özellikle birkaç kişi seyahat edecekler için grup indirimleri mevcut.
Rome2Rio → Harika bir web sayfası ve uygulama. Bu uygulamayı, şehirler ya da ülkeler arasında hangi ulaşım araçlarının olduğunu kontrol etmek ve yaklaşık süreleri öğrenmek için kullanıyorum. Fiyat bilgisi ve ulaşım süreleri her zaman tutmasa bile genel bir fikir edinebiliyorsunuz. Hangi şirketlerde bilet olduğunu da görebiliyorsunuz. Ayrıca bu kontrol için yine omio uygulamasını da kullanabilirsiniz. Ancak balkan seyahatim için rome2rio yeterli oldu. Omio’yu indirdim ama hiç kullanmadım.
Getbybus → Rome2Rio üzerinden nereye-nasıl ulaşabilirim kısmını öğrendikten sonra otobüsle ulaşım sağlayacağım yerlerin biletlerin hepsini buradan aldım. Ancak bir dahaki seyahatimde Flixbus’ı kullanmayı düşünüyorum. Örneğin Belgrad’dan Budva’ya geçerken kalkışa 5 dakika olmasına rağmen peronda otobüsümü arıyorum ama bulamıyorum çünkü esas otobüste bir arıza olmuş ve üstünde alakasız lokasyonların yazdığı, farklı bir şirketin oldukça eski bir otobüsünü ayarlamışlar. Tek tek otobüslere sormasam bunu bilemeyecektim. Gezgin bir arkadaş, Flixbus’ta bu tür problemlerle hiç karşılaşmadığını söyledi. Yine kullanılabilir ancak seçim sizin.
Moovit → Türkiye’de de çok fazla kullanılan bu uygulama, şehirde nerede olursanız olun gitmek istediğiniz yere tüm ulaşım araçlarını dakikalarıyla beraber gösteriyor. Ancak balkanlardaki konaklamalarımı hep şehir merkezinde tercih ettiğim ve her yer yürüme mesafesinde olduğu için ben ihtiyaç duymadım. Yine de çok güzel bir uygulama. Telefonda bulunmasında fayda var.
Maps.me → Benim seyahat boyunca en çok kullandığım uygulama. 10 üzerinden 10 veririm buna. Neden? Bir kere çevrimdışı çalışıyor. Google haritalardan da gideceğiniz yerin çevrimdışı haritasını indirip kullanabiliyorsunuz evet ama bu uygulamada indirmenize gerek yok ve lokasyonlarla birlikte ilerlemenizi de gösteriyor. Google maps, bunu göstermiyordu mesela. İkisini de denedim ve kesinlikle oyum, bu uygulamadan yana. Seyahate çıkmadan önce harita üzerinden konaklayacağım yerlerin koordinatlarını girip turuncu renk, otobüs ve tren terminallerini de mor renk işaretleyip kaydetmiştim. Gideceğim ülkeye ya da şehre vardıktan sonra internetim olmasa da ulaşım ve varış noktası konusunda kafa karışıklığım olmadı. Hiç yol sormadan seyahatimi tamamladım diyebilirim. Taksi kullandığımda da yine takip yapmamı sağladı ve bazı durumlardan kurtardı.
Balkanlarda taksimetreden ziyade gideceğiniz yeri söyleyip fiyat konusunda pazarlık yapıp anlaştıktan sonra taksiye biniyorsunuz. 10 dakikalık yolu 30 dakika gibi anlatan taksicilerle karşılaşabiliyorsunuz maalesef… Mesafenizi bilirseniz 30 euro denilen yere 10 euroya gidebilirsiniz.
KONAKLAMA
Booking → Hostel rezervasyonlarımın hepsini uygulaması üzerinden yaptım ve oldukça memnun kaldım. Sitesi de var ancak mobile özel indirimler mevcut, bunlardan yararlanabilirsiniz. Uygulamayı indirip rezervasyonlarınıza kolayca ulaşabilirsiniz ve herhangi bir durumda rezervasyon yaptığınız tesisle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca belli sayıda konaklamayı tamamladığınızda Genius level 2 ve 3’e geçerek seçili konaklamalarda %15-%20 indirim, ücretsiz oda yükseltme gibi avantajlardan da yararlanabilirsiniz. Arama yaparken sıralamayı fiyatı en düşükten en yükseğe yapmayı unutmayın.
Hostelworld → Gezginlerin bir diğer önerisi, hostelworld. Bu uygulama üzerinden de hostel rezervasyonu yapılabiliyor. Bir dahaki seyahatimde buna da bakacağım. Ayrıca yine kullanmadım ama Agoda, lastminute.com da konaklama rezervasyonları için önerilenler arasında.
Couchsurfing → Gittiğiniz ülkelerde orada yaşayanların evinde misafir olmanıza aracılık eden uygulama. Ev sahibine yapılan değerlendirmeleri okuduktan ve iletişimi sağladıktan sonra güvenle kullanabilirsiniz. Misafirlik dediğim için ücretsiz bir konaklama olduğunu anlamışsınızdır. Bu uygulama sayesinde hem siz yabancı turistleri misafir edebiliyorsunuz hem de başka ülkelerde misafir ediliyorsunuz. Bu da mutlaka kullanacağım uygulamalar arasında.
DÖVİZ İÇİN:
Xe currency → Bu uygulamayı günlük hayatımın bir parçası olarak zaten kullanıyorum. Bütün para birimleri var. Kafanızdan acaba 800 Makedon Dinarı kaç euro yapıyor diye düşünmenize ya da önce kuru öğrenip sonra hesap makinesiyle çarpıp bölmenize gerek yok. Gitmeden önce o ülkenin para birimlerini ekleyin, çevrimdışı çalışıyor zaten.
EXTRA
AllTrails → Hiking seven gezginler için harika bir site. Güzergahları ve bu güzergahlar hakkında yapılan yorumları görebilirsiniz.
Airalo → Yurtdışında e-sim kullanarak internet kullanımı sağlıyor. Balkanlarda meydanlarda bedava wifi olduğundan ve maps.me üzerinde konaklayacağım yerler ve terminaller işaretli olduğundan ben ihtiyaç hissetmedim. Ancak "ben internetsiz yapamam" ya da "ne olur ne olmaz" diyenler için iyi bir çözüm.
GetYourGuide → Bu site üzerinden, seyahate çıkmadan önce gideceğiniz yerdeki popüler mekanları, gezilecek yerleri ve yapılacak aktiviteleri öğrenebilir, bunlar hakkında detaylı bilgi edinebilir ve rehberli turlara katılabilirsiniz. Uygulaması da var ve çok kullanışlı.
BALKANLARA ÖZGÜ UYGULAMALAR VE WEB SİTELERİ
Srbija voz → Belgrad-Novi Sad arası tren saatlerine bu uygulamadan bakabilirsiniz(web sayfası biraz karışık gibi, uygulama daha net). Biletinizi buradan satın alabileceğiniz gibi gidince terminalden de alabilirsiniz.
https://www.zfbh.ba/ → Saraybosna-Mostar arası tren biletinizi buradan alıyorsunuz. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki sefer var.
Bebeep.me → Bu websitesi de aynı BlaBlacar gibi. Araç sahipleri gidecekleri güzergahı belirtip araçlarındaki boş yere bi kaç euroya sizi alıyorlar. Çoğu zaman otobüsten, trenden ucuza geliyor. Ayrıca otobüsle 12 saatte gideceğiniz yolu, özel araçla 4–5 saate gitmiş oluyorsunuz.
Herkese iyi seyahatler!
Diğer yazım:
📌 Beni Daha Yakından Takip Et
Ayda 1–2 kez e-posta kutunda: Yapay zeka, hukuk, yatırım ve özgür yaşam üzerine içgörüler
Yapay zeka & hukuk üzerine profesyonel içerikler, tartışmalar ve güncel gelişmeler
Seyahat, yatırım ve özgür bir avukat yaşamı: Günlük hikayeler, reels’ler ve arka plan paylaşımlar
🖥️ Websitem
Tüm blog yazılarım, dijital ürünlerim ve eğitimlerim burada